Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika rok 2006

Leden 2006

Začal nový rok a bílá peřina venku nám připomíná, že naše radovánky musíme na čas odložit. Sníh přibývá a přibývá. Kdykoli se kouknu z okna, tak vidím, jak se chumelí. Venku už je snad metr sněhu, vrata od cvičáku nejdou otevřít, ani by se tam neprošlo a kdo by se tím brodil. Pejsci by nám zmizeli pod sněhem. Takže musíme doufat, že únor bude lepší.

Únor 2006

Tak je tu únor a to, v co jsme věřili, se bohužel nesplnilo. Sněhu stále přibývá a je hotová sněhová kalamita. Nedá se vůbec nic. Už se nedá ani pořádně na procházku. Ale dozvěděla jsem se, že dvě naše členky onemocněly. Marie Bělíková, ale nevím s čím, protože já jsem ta druhá členka a ležím v nemocnici až v Českých Budějovicích, kde jsem se podrobila operaci plíce. Takže toho moc nevím a píši to, co jsem se doslechla. Už nevím, co bych o tomto měsíci napsala. Věřím, že v březnu přijde jaro, tak musíme vydržet.

Březen 2006

Tak už jsem z nemocnice doma a venku to vypadá, jako by se vůbec jaro nemělo přihlásit. Ven se dá jít málo, když nesněží, tak mrzne, dny ubíhají a ke změně to nevede. Začíná to jít na nervy. A nejenom nám, ale i našim psům. Po pár dnech jsem se vrátila ke psaní a můžu konstatovat, že situace je stejná. Zdálo se, že jaro je tu, ale opak je pravdou, zase začalo padat. Sešli jsme se na schůzi, která se konala 24.3.2006 v lékárně, kde jsme si schválili, co je třeba udělat a jaké akce se budou konat. Tak například je potřeba postavit kotce. Také se povede psí školka, což je výborný nápad. Přeji si, aby vše vyšlo a doufám, že se vše vyplní.

Duben 2006

Je začátek dubna a venku to vypadá jako by vůbec zima neměla zkončit. Má se konat naše jarní procházka, ale vypadá to, že zůstaneme doma a budeme koukat z okna a smutně vzpomínat na to, jak krásné je sluníčko a rozkvetlé louky. Je polovina dubna a konečně taje, je pravda že každým dnem ubyde spousta sněhu, ale vše je mokré a nedá se nic podniknout. Vycházky, která se konala 21.4.2006, se účastnili pouze tři členové, kteří to doma už nemohli vydržet. Ale jak vyprávěli, nestálo to za nic. Sníh už skoro zmizel a objevilo se i jarní kvítí, tak doufám, že květen nám už bude přát.

Květen 2006

Konečně tu máme jaro, sluníčko prohřívá po dlouhé zimě půdu, ale i naše a psí duše. Začalo se opět cvičit i psí školka funguje. Ale to vše zastiňuje příprava na dalšího Strmilovského voříška. Práce je okolo dost a dost. Musíme se připravit tak, aby to klaplo a účastníci si odnesli ty nejlepší dojmy a zážitky. Dny ubíhají a práce přibývá a 27.5.2006 se blíží čím dál tím víc a my dolaďujeme a dolaďujeme.

27.5.2006 Strmilovský Voříšek

Je 7:00 a na cvičáku vše připravujeme a očekáváme první návštěvníky a účastníky. K našemu velkému překvapení se sjíždí čím dál tím víc lidí a pejsků. Když počítám každého soutěžícího, tak mi vychází číslo 30 psů - což je zatím nejvíce. I když se nám začíná nebe zatahovat a kapky deště dopadají na zem, nikoho to nemůže odradit aby nepokračoval. Úsměv z tváře to nikomu nevezme. Lidé se sjeli z hodně míst, ale z největší dálky byli až z Chomutova. Sami sdělili dojmy a byli moc a moc spokojeni a slíbili další účast. Soutěžilo se v několika kategoriích: Čistokrevní psi bez PP, Voříšek, Dítě a pes, Ukaž co umíš, Maškarní a podoba pána se psem. Prostě každý si přišel na své, nikdo neodešel s prázdnou, odměny byly pro všechny účastníky. Už Teď se těšíme na další ročník!

Červen 2006

Konečně máme počasí takové, jaké jsme chtěli. Sluníčko hřeje, vše se zelená a třešně a jahody zrají. Ale nás trápí velký problém - čekají nás zkoušky, ale příprava kvůli nezvykle dlouhé zimě vázla. I na našich psech to je znát. Je to jako u dětí, když dlouho chybí, tak se zhorší ve prospěchu a musí to dohánět - to platí i pro pejsky. Po dlouhé debatě jsme zkoušky zrušili. Bude to tak lepší - i ostatní si oddechli. Můžeme začít v klidu s přípravou - máme na to celý rok. Naučíme je více a bude lepší celá příprava. Naše školka: Školkaři dělají pokroky, štěňátka se snaží a majitelé se také učí. Ono vychovávat psa není snadné - ostatně je někdy těžké vychovat i páníčka!

Červenec 2006

Přišlo léto a s ním i prázdniny a čas dovolených, pomalu se připravujeme na dny odpočinku. Ale nesmíme zanedbat výcvik našich miláčků, aby nezlenivěli - jsou jako děti. Nejraději tropí lumpárny. Jenže jak jsem již psala - počasí s námi dělá divy, teď jsou taková vedra, že se nedá ani moc pohybovat. Sami s tím máme problémy, což potom psi. Nesmíme dopustit, aby se přehřáli, tak jim dopřáváme koupel v rybníku, ale ani ta voda moc neosvěží, ale je to lepší než-li se potit. Dohodli jsme se, že budeme cvičit ráno - tak vydíte nám stále nepřeje a nepřeje. Konečně léto, ale extrémně horké - tak to jde dokola.

Uvidíme se v srpnu

Srpen 2006

V srpnu jsme se soustředili konečně na práci, i když občas prší, ale jinak nám počasí přeje. Školka cvičí poslušnost a pokročilí opakují a opakují. Nácvik stop, překážek, aportu. Pořád je co pilovat a vylepšovat. Pracovat se musí pořád v každém věku pejska, pokud mu to stav dovolí. Jsou psí členové, kteří nám zestárli a už nechodí a některým pilně pracovat znemožnila nemoc. Doufám, že se brzy uzdraví. Začaly růst houby a tak se stěhujeme do luk a lesů. Ale nesmíme zapomenout, že pejsci nesmí moc zahálet - i když procházky jsou zdravé. Musí se vše využít naplno, prospěje to nám všem!

Září 2006

Začalo září a sešli jsme se všichni, tedy řečeno ti, co chodíme pravidelně. Pilně cvičíme a pilujeme naše umění, mezi tím připravujeme další akci. Podzimní procházka, která bude obohacena o soutěže a odměny. Pochod se má konat 30.9.2006 - doufám, že se zúčastní hodně lidí!

30.9.2006 - První podzimní procházka

Je sobota a scházíme se na cvičáku. V 9:00 vyrážíme - počasí nám přeje, na to že je podzim, tak je slunečno a krásných 20°C. Sešlo se nás hodně - i pejsků. Bylo jich 21 různých ras i voříšci, sjeli se lidé z celé republiky. Nejvzdálenější účastník přijel až z Ostravy. 3 přijeli z Brna, 2 z Kutné Hory a Cibulka z Prahy. Lidí se sešlo 36. Účast byla úžasná, ani jsme to nečekali, ale jsme rádi, že se začínáme proslavovat po celé republice. Po cestě probíhaly soutěže ve kterých se ukázaly naše znalosti a vědomosti:

Poznávání plemen psů - na obrázku - znalost byla úžasná. Zdravověda - zde účastníci museli ukázat, jak umí dát první pomoc při úrazech, jak u lidí, tak svým čtyřnohým miláčkům, např. krvácení z ran, zlomeniny, uštknutí hadem... Hod šiškou na cíl - sranda soutěž, při které se všichni nasmáli. Překonávání překážek - zde se ukázala zdatnost lidí i pejsků. Překonávaly se např. přeskok přes kládu, příkop, chůze po kmeni, úzké lávce.

Všichni dostali za odměnu pytlíček dobrot s diplomy. Všem se to opravdu líbilo a přislíbili účast na dalším ročníku. I já musím napsat, že to bylo úžasný a moc se nám to líbilo!

Sportu zdar.

Říjen 2006

Tak uběhl další měsíc a počasí nám stále přeje a můžeme stále cvičit vše, co je potřeba. Taky nás čeká návštěva MŠ ve Střížovicích, tak se pilně připravujeme. Psí školka ukázala pokroky a někteří jsou lepší a některým to jde pomalu. Ale záleží na rase. Ale přesto nás zasáhla rána - hlavní naši výcvikářku paní Francovou. Dne 18.10.2006 nás navždy opustia Aurelie od Jakuba. Byla úžasná a stále hravá čtyřnohá dáma, ale také tvrdý a pracovitý tvoreček, byla prostě úžasná!!!!Rozloučili jsme se s Auruš, ale život jde dál a musíme myslet dopředu, čekají nás další akce.

27.10.2006 Navštívili jsme MŠ Střížovice, ukázali jsme, co naši pejsci dokážou, jak poctivě pracují a cvičí. Také jsme děti poučili, jak se mají chovat v přítomnosti psů, co smí a nesmí dělat. Jak zacházet s pejskem doma, jak se o pejska starat. Děti byly úžasné - byli jsme rádi, že se vyptávají a mají o vše takový zájem. Nakonec rozdávali pejskům piškoty, ti se opravdu přecpali. Tolik piškotů opravdu ještě neměli. Myslím, že to byl dobrý nápad - mělo by se poučovat a chodit mezi lidi častěji - mezi malé i velké. Spousta lidí neví, jak se chovat v přítomnosti psů. Doufáme, že se nám to podaří!

Listopad 2006

Tento měsíc se nic moc neděje. Takže se můžeme soustředit na výcvik našich svěřenců. Počasí nám přeje, tak se dají nacvičovat i stopy. Je úplně neuvěřitelné, že je podzim tak nádherný. Teploty se drží nad nulou a nám to úplně vyhovuje, pracuje se naplno a bez omezení. Paní Francová si jede pro nové štěňátko, tak jsme všichni zvědaví na její nový přírůstek. Začne úplně od začátku, přejeme jí hodně úspěchů a radosti a aby se jí vše dařilo. Každý začátek je těžký, ale jak znám Maruš ta to zvládne úplně hravě. Přicházejí a odcházejí lidé, kteří čekali určitě víc. Myslím, že čekali od svých štěňat takové pokroky, které jim žádný cvičák nedá.

Sportu zdar!

Prosinec 2006

Prosinec, mají začít Vánoce, ale venku to vypadá na jaro. 5.12. Máme dělat Mikolášskou v MŠ Strmilov a ve Střížovicích. Tak nevím jak to dopadne, zatí se neví, kdo bude dělat anděla - nakonec se štěstí usmálo a tuto roli na sebe vzal Jiří Vaněk s fenkou Sindy. I když tuto roli provázela smůla, fenky co měly dělat anděla obě zemřely. Ale Jirka strach neměl a do všeho se pustil s vervou!

5.12.2006. Mikulášská besídka

Prvně jsme navštívili MŠ ve Strmilově, děti měly oči nalepené na psech. Nejkrásnější byla kříženka Besinka a Bíglice s růžky - jako čertíci. Děti zazpívaly, přednesly básničky a dali pejskům dobrůtky a pro útulek granule. Na tuto akci byli zvědaví i novináři z deníku Blesk a Šíp. K největšímu překvapení byla návštěva TV Prima, která to celé natáčela. Pak jsme navštívili MŠ Střížovice, kde byly děti opět úžasné! Zazpívali, přednesli básničky, také darovali granule pro útulek. My jim rozdali balíčky s dobrotami - spokojenost byla na obou stranách - nejhezčí byly rozzářené dětské oči.

Obrazek

Obrazek

Teď nás čeká příprava na Vánoce a Nový rok.

Takže v roce 2007 nashledanou!